Fransa’nın Solcu Lideri: ‘Filistin’i Tanıyacağız’

Fransa’da gerçekleşen tarihi genel seçimlerde sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin zaferi, ülkede siyasi dengeleri kökünden sarsarken, ittifakının en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon’un seçim zaferi konuşmasında yaptığı çarpıcı açıklamalar uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

“FİLİSTİN DEVLETİ’Nİ TANIYACAĞIZ”

Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, seçim zaferi konuşmasında “Yeni Halk Cephesi’nden bir Başbakanımız olacak. Pek çok şeye kararnameyle karar verebileceğiz. Mesela Filistin Devleti’ni tanıyacağız” dedi.

Bu sözler, Fransa’nın Filistin meselesindeki tutumunda önemli bir değişikliğin sinyalini veriyor.

Dün ikinci turu gerçekleşen Fransa genel seçimlerinde sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci sırada tamamladı. Erken seçim talebi ile gündeme gelen Macron’un partisi ise Rönesans ikinci, galip geleceği düşünülen aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi üçüncü sırada yer aldı.

Melenchon iki gün önce yaptığı seçim mitinginde ise şunları söylemişti:

“Bu seçimi daha önce Avrupa seçimlerinde de görmüştük. İnsanlar birçoğumuzun Avrupa seçimlerini Filistin’deki sömürgeciliği protesto için kullanmamıza ve hemen ateşkes ve katliamın sona ermesi için mücadele etmemize şaşırmıştı. Ancak, şu anda, Yeni Halk Cephesi milletvekilinin seçilmesi, savaş mantığının, sömürgecilik mantığının, şiddet mantığının hiçbir yere götürmediğini göstermek için Filistin Devletini tanımak için mutlak bir iradeye, mutlak bir çoğunluğa sahip olduğumuz anlamına geliyor.”

FRANSA BU KERVANA KATILACAK MI?

Filistin’in bağımsızlık mücadelesi, son dönemde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve bölgedeki insanlık krizleriyle derinleşmiş durumda.

İspanya, İrlanda, Norveç’in art arda Filistin devletini tanımaları ile dünya gündeminde hangi ülkelere Filistin’i tanıyacak sorusunu gündeme getirmişti.

Bu tartışmaların ardından Slovenya ve Ermenistan Filistin devletinin resmen tanıdı.

Ancak, Fransa’nın bu konudaki tavrı daha muğlak. Ülke, prensipte Filistin Devleti’nin tanınması fikrine karşı olmasa da, diğer Avrupa ülkeleri gibi Filistin’i tanıma konusunda henüz net bir adım atmadı. Melenchon’un açıklamaları, Fransa’nın gelecekte Filistin politikasında nasıl bir pozisyon alacağı konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir